Konstan Kootut - www.levymania.net

Mietteitä keräilystä

 

Miksi ostaa levyjä?

"Miksi ostaa levyjä, kun musiikkia saa tietokoneen avulla halvemmalla, nopeammin ja helpommin?"

Tuon tyyppistä kummaksuntaa herättää varmasti henkilöt, jotka hankkivat musiikkinsa alkuperäisinä ja vieläpä maksavat niistä joskus "korkeitakin" hintoja.

Yksi perimmäinen syy itselläni alkuperäisten levyjen ostoon on aika jolloin kiinnostuin musiikista. Silloin ei netti ja musiikki siellä vielä ollut yleistä. Halvasta puhumattakaan. Näin olen "kasvanut" alkuperäisiin levyihin. Onneksi. Jossain vaiheessa olen tosin tehnyt sen tempun mm. Sentencedin Downin kanssa, että vein levyn divariin ja polttanut levystä kopion itselleni. Jonkin ajan kuluttua kyseinen levy on jotenkin ilmestynyt taas alkuperäisenä levyhyllyyni :)

Tuolla "kasvamisella" alkuperäisiin levyihin tarkoitan, että on tottunut musiikkia kuunnellessaan samalla tarkastelemaan levyn kansia & muuta tietoa. Vinyylissä etenkin kansitaide pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Levyn kuvituksen kautta saa myös aika hyvän kuvan siitä aikakaudesta, kun levy on ilmsetynyt. Myös sisustuksessa vinyyleillä voi olla paikkansa.

Vinyyleihin liittyen musiikin, kansitaiteen, yms. seikkojen lisäksi tärkeä osa on levyjen kunnossapito. Huolehtiminen levyistä on terapiaa omalla tavallaan.

Yksi paikallinen levykauppa lopetti toimintansa jokunen vuosi sitten ja yksi painavimmista syistä lopettamiseen oli netistä saatava musiikki. Eikä varmasti ollut ainutlaatuinen tapahtuma... Netistä saatavalla musiikilla on hyvätkin puolensa. Sitä kautta saa hyviä näytteitä, jos harkitsee jonkun levyn hankintaa. Myös sellaiset henkilöt saavat mahdollisuuden nauttia musiikista, kenellä ei ole varaa levyjä ostaa juuri sillä hetkellä.

Ja omat musiikkimieltymykset kun ovat aina jokaisella yksilöllä omanlaisensa, omasta kokoelmasta näkee oman kuunteluhistorian ja mieltymysten vaihtelut/kehityksen aikojen saatossa. Levyjä keräillessä myös jokaisella levyllä on jonkinlainen tarinansa keräilijän mielessä. Esim. milloin, mistä ja miten on levynsä löytänyt.

Myös kontaktit muihin alan harrastajiin on yksi levynkeräilyn plussa. Hyviä ystäviä voi saada, jotka sitten auttelevat parhaansa mukaan löytämään kadoksissa olevia harvinaisuuksia.

Taloudellisesti alkuperäinen levy on hyvä sijoituskohde. Tuote, josta voit nauttia nyt tai 10 vuoden kuluttua. Ja samalla joidenkin levyjen kohdalla voi käydä niin, että 10 vuodessa levyn arvo on vain kasvanut niin rahassa mitattavassa arvossa kuin henkisessä mielessäkin omistajalleen. Ja, jos näin ei ole käynyt ja olet lopen täynnä kyseistä levyä, myy se ja saat siitä ehkä vielä rahaakin.

Oma tunnelmansa on myös aina hetki, kun astuu levykaupan ovesta sisään. Sitä ei poltetut kopiot pysty tarjoamaan :) Ja kun marssit ulos levykaupasta kassi pullollaan levyjä, olet tukenut samalla artistia, levykauppaa ja itseäsikin hankinnoillsi! Hyvä mieliala on mukava asia :)

Eikä oma kokoelma ole koskaan valmis. Aina löytyy jotain mielenkiintoista uutta kuunneltavaa. Näin homma "elää" jatkuvasti. Ja itselläni olisi vaikeaa kuvitella asuvani uudessa luksusasunnossa ilman omia levyjäni. Vaikka kaikki muut herkut löytyisivätkin sieltä.

Minulta ääni alkuperäisille äänitteille.

Konsta, 26.3.2006

 

 

---------------------------------------------

- © Konsta 2006 -

---------------------------------------------